1991. gada decembrī noslēgtais Belovežas gāršas līgums bija pēdējā nagla Padomju Savienības zārkā. Taču tikpat labi šī vienošanās būtu varējusi palikt neparakstīta, ja Krievijas prezidents Boriss Jeļcins nebūtu rīkojies kā īsts valstsvīrs un ignorējis baltkrievu delegātu sarīkoto ambrāžu - vai arī tad, ja Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs tomēr būtu atlidojis. To intervijā igauņu laikrakstam "Postimees" stāsta toreizējais Baltkrievijas Augstākās Padomes priekšsēdētājs Staņislavs Šuškevičs, kurš nesen nosvinēja 87. dzimšanas dienu.

- Kā tika norunāta tikšanās Viskuļos, kas vainagojās ar Belovežas vienošanos?

- Viskuļos bijām plānojuši apspriest citas lietas. [1991. gada] 20. oktobrī biju pie Borisa Jeļcina Krievijas prezidenta rezidencē Novoogarjovā. Uzaicināju viņu uz medībām bijušajā kompartijas medību namiņā Viskuļos, ko nesen bija pārņēmusi Baltkrievija. Iepriekš to uzturēja Maskava.

Tā bija fantastiska dāča. Ar Jeļcinu gribēju pārrunāt, kā nodrošināt Baltkrieviju ar naftas un gāzes piegādēm. Šā iemesla dēļ ielūdzu viņu un lielu delegāciju. Ukraiņi tika aicināti tāpēc, ka esam džentlmeņi un negribējām izskatīties savtīgi. Pateicām Ukrainai, ka Belovežas gāršā būs medības ar Jeļcinu, un Kravčuks uzreiz pieteicās līdzi. Tāpēc beigās bija trīs delegācijas.

- Cik labi jūs atceraties 7. un 8. decembra notikumus, kuri risinājās pirms 30 gadiem?

- Es visu atceros izcili!

- Kā jūs ieradāties Viskuļos? Vai visi atbraucāt reizē? No Minskas līdz turienei ir tāls ceļš, gandrīz 350 kilometri pie pašas Polijas robežas, kas ir vien 10 kilometru attālumā no namiņa.

- Mēs braucām atsevišķi. Jeļcins Minskā ielidoja pirmais, jo vēl teica runu [Baltkrievijas] Augstākajā Padomē. Tā bija nekāda vieglā uzstāšanās. Jeļcins bija atvedis visai nepiedienīgu dāvanu, par ko delegāti bļaustījās: "Kauns!" Baidījos, ka Jeļcins apvainosies un aizlidos mājās, taču viņš nepievērsa uzmanību šādiem sīkumiem un iesēdās lidmašīnā uz Viskuļiem.

Minskā mani savā lidmašīnā uzņēma Kravčuks, un pusstundu ilgajā lidojumā mēs paspējām apspriest vairākus jautājumus. Taču ne ar vārdiņu nepieminējām gaidāmo lēmumu.

- Kas tā bija par dāvanu, kas tik ļoti saniknoja baltkrievu delegātus?

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X