Jauno laiku Rīgas "Dinamo" aizvada 14. sezonu Kontinentālās hokeja līgas (KHL) čempionātā, un nereti komandu dēvē par Latvijas izlases bāzes klubu. Nu jau vairākus gadus pēc kārtas klubam kuļoties pa turnīra tabulas lejasgalu, gribas uzdot tiešu jautājumu - vai komandas eksistence sniedz taustāmu labumu Latvijas hokejam?

Rīgas "Dinamo" komanda iepriekšējās septiņās sezonās nespēja kvalificēties Gagarina kausa izcīņai. Un arī šosezon Latvijas komanda nepiedalīsies KHL "play-off" turnīrā, ja vien nenotiks kāds forsmažors. Mans sens paziņa TV 3 sporta žurnālists Kaspars Dvinskis reiz izteica spilgtu salīdzinājumu - Rīgas "Dinamo" komanda pēdējo reizi izslēgšanas spēlēs piedalījās, kad viņš vēl nebija bučojies ar sievu, taču tagad viņiem ir divas meitas. Arī es varu izteikties līdzīgi - savu sievu tolaik nepazinu, bet nu mums ģimenē ir dēls.

Jau vairākas sezonas, ar atsevišķiem izņēmumiem, Rīgas "Dinamo" turnīra tabulā atrodas lejasgalā. Latvijas komanda ir viena no finansiāli trūcīgākajām KHL. Līgas vadība pat piemērojusi naudas sodu klubam par to, ka nav ievēroti algu "grīdas" jeb spēlētāju minimālā atalgojuma noteikumi. Vismaz mierina tas, ka līdzekļi atplūst pa gāzes trubām no Krievijas, nevis tiek tērēta Latvijas nodokļu maksātāju nauda.

Hokejs savā ziņā Latvijā ir fenomens. Kaut arī Rīgas "Dinamo" un Latvijas izlasei nav izcilu sasniegumu, šīm abām komandām fani seko līdzi lielā skaitā. To apliecina aktivitāte sociālajos tīklos, interese par mediju vēstītajām ziņām, skatītāju skaits tribīnēs (kad Covid-19 noteikumi to atļauj) un televīzijas reitingi. Tomēr Rīgas "Dinamo" nekad nav izdevies tikt tālāk par KHL "play-off" otro kārtu, Latvijas izlasei augstākā virsotne ir 7. vieta pasaules čempionātā un 8. pozīcija olimpiskajās spēlēs.

Pasaules čempionātā Latvijas izlase trīs reizes izcīnījusi 7. vietu - 1997., 2004. un 2009. gadā. Kopš tika atjaunots Rīgas "Dinamo" un sākta dalība KHL, tikai vienreiz valstsvienība ir spējusi planētas meistarsacīkstēs izcīnīt iepriekš minēto 7. vietu. Līdz ar to šajā aspektā, vērtējot tā ļoti virspusēji, ir skaidri redzams, ka Rīgas "Dinamo" eksistence nav palīdzējusi Latvijas izlasei sasniegt jaunas virsotnes. Turklāt iepriekšējās olimpiskās spēles mūsējiem gāja secen. Varbūt mūsējie pārsteigs šogad februārī Pekinā?

Vārtsargi

KHL vēsturē vismaz vienu reizi spēles pieteikumā Rīgas "Dinamo" sastāvā iekļuvuši 40 dažādi vārtsargi, no kuriem seši laukumā nav tikuši, bet viens ir nospēlējis nieka 13 sekundes...

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp