Meenakši Amman templis, kas pazīstams arī kā Meenakši Sundareshvara templis, ir viens no vecākajiem un svarīgākajiem tempļiem Indijā, kas ir slavens ar savu pārsteidzošo dravīdu arhitektūras stilu. Tas ir veltīts dievietei Meenakši un viņas dzīvesbiedram Sundareshvaram, Šivas veidolam. Templis atrodas Madurajas tempļu pilsētā Tamil Nadu, un tam ir liela mitoloģiska un vēsturiska nozīme.

Saskaņā ar leģendu vairāk nekā pirms 3500 gadiem dievs Indra (pērkona, vētras un kara dievs hinduismā) uzstādīja nelielu torni virs dabiski veidota akmens lingama, lai apliecinātu uzticību Šivai, vienai no galvenajām dievībām hinduistu panteonā. Citi dievi sekoja Indras piemēram un sāka tur pielūgt dievību. Drīz kāds cilvēks redzēja brīnumaino ainu, kurā dievi pielūdza lingamu, un paziņoja par to vietējam karalim Kulašekaram Pandjanam, kurš tajā vietā uzcēla templi.

Tāpat saskaņā ar leģendu tiek uzskatīts, ka Kungs Šiva pieņēma Sundareshvara (skaistā) veidolu un apprecējās ar Parvati (Meenakši) vietā, kur pašlaik atrodas templis. Tā kā pati Parvati bija pieņēmusi Meenakši veidolu, Kungs Višnu, Parvati brālis, vadīja Šivas un Mēnakši kāzas. Dievišķais pāris izveidoja savu māju Madurajā, kur valdīja (un turpina simboliski valdīt) kā karaliene un karalis.

Meenakši tempļa vēsture

Meenakši tempļa vēsture aizsākās mūsu ēras 1. gadsimtā. Tiek uzskatīts, ka Kulašekars Pandjans, karalis, kurš valdīja pār Pandjanu dinastiju, uzcēla templi saskaņā ar Kunga Šivas sapnī sniegtajiem norādījumiem. Templis tika pārbūvēts visu 16. gadsimtu, jo to iznīcināja musulmaņu iebrucēji. Mūsu ēras 14. gadsimtā Deli sultanāta komandieris Maliks Kafurs templi izlaupīja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X