Jau pagājuši daudzi gadsimti, tomēr joprojām nevienam nav skaidrs, kur pazuda 115 angļu kolonisti, kas 1587. gada augustā ieradās Roanokas salā. Jaunākie pierādījumi visu tikai sarežģī.

Roanokes salā, kur Džons Vaits bija atstājis sievu, meitu un mazmazmeitu (pirmo angļu bērnu, kas piedzimis Amerikā, Virdžīniju Dēru), viņš atgriezās pēc trīs gadiem - 1590. gadā. Viņam par pārsteigumu un šausmām, visi kolonisti bija pazuduši. Tikai daži pavedieni liecināja par to, kas varētu būt noticis. To vidū bija arī koka stabs, uz kura bija iegrebts viens vārds: “CROATOAN”.

115 cilvēki kā izkūpējuši gaisā

Tas ir jautājums, kas vēsturniekus un arheologus vajā jau gadsimtiem ilgi. Mistērija sākās brīdī, kad grupa angļu kolonistu izkāpa Roanokas salā, cerot tur izveidot angļu ciematu. Kolonisti bija vidusslāņa londonieši, kuri gribēja aizbēgt no pilsētas netīrības un slimībām, tāpēc Jauno pasauli uzskatīja par lielisku galamērķi.

Kad Džons Vaits beidzot atgriezās Roanokas salā, jaundibinātā kolonija bija pamesta. Ēkas joprojām bija uz vietas, tās nebija nodedzinātas vai nojauktas. Izgaisuši bija cilvēki. Līķu vai asiņu nekur nebija, tāpēc Vaits izslēdza iespēju, ka kolonistus nogalinājuši vietējie indiāņi. Izskatījās, ka kolonisti salu atstājuši labprātīgi un organizēti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X