Ekonomikas ministrija jau kopš pagājušā gada pavasara sola nodot publiskai apspriešanai jauno nacionālo mājokļu politikas stratēģiju. Vēl decembrī tika sacīts, ka stratēģija būs pieejama sabiedrībai līdz gada beigām, tomēr šis solījums joprojām nav turēts. Viens no aktuālākajiem jautājumiem gaidāmās stratēģijas kontekstā ir saistīts ar valsts politiku bezpajumtniecības novēršanas jomā – vai Latvija izvirzīs jebkādus mērķus šīs ļoti nopietnās sociālās problēmas risināšanai?

Eiropas Komisija savos ikgadējos semestra ziņojumos Latvijai regulāri uzsver nepieciešamību pievērst uzmanību bezpajumtniecības politikai vai, pareizāk sakot, šīs politikas trūkumam. Līdz šim Latvijā noteiktu iedzīvotāju grupu nespēja nodrošināt sev drošu un atbilstošu mājokli nav tikusi uztverta kā politiska prioritāte, kam nepieciešams jēgpilns ilgtermiņa risinājums.

Pastāv daži izņēmumi. Latvijas Republikas Tiesībsarga birojs 2019. gadā publicēja pētījumu par bezpajumtniecības problemātiku Latvijā, secinot, ka problēmas novēršanai ir nepieciešama valsts iestāžu ciešāka sadarbība, jaunu sociālo mājokļu būvniecība, kā arī mājokļu pieejamības veicināšana kopumā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X