Kas jauns hokejā? Runā Matulis: Latvijas izlases aizsargi un viņu laiks

Foto: Reuters/ScanPix
Jānis Matulis, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp

Strauji tuvojas Pekinas olimpisko spēļu sākums, kur tiesības spēlēt izcīnījusi arī Latvijas hokeja izlase. No hokeju pārraugošās mītnes Cīrihē brīdi pa brīdim pienāk diezgan nesakarīgas ziņas – tad mēs Ķīnu noliekam uz bremzēm, tad atkal dodam zaļo gaismu… Nekā brīnumaina. Kopš organizācijas vadību pametis Renē Fāzels, Cīrihē esot gana daudz juku un neskaidrību.

NHL Pekinā nebūs, no vairākiem Skandināvijas klubiem arī pienāk neizpratne: “A kāpēc mēs, ja NHL kovida dēļ vien atsakās no Pekinas?” Kā viss beigsies, nav ne jausmas, bet cerēsim, ka mūsu hokeja izlase Pekinā būs. Un tāpēc strauji jāsāk veidot sastāvu. Ko izlases galvenais treneris Harijs Vītoliņš jau kopš vasaras dara.

Ja nenotiek kaut kas ārkārtējs, savainojumus ieskaitot, tad Vītoliņš kandidātu loku ir diezgan labi jau iezīmējis. Tātad Pekinas olimpisko spēļu kvalifikācija un treniņnometne pirms tās. Kuri no aizsargiem spēlēja? Kristiāns Rubīns, kuru uz Pekinu nelaiž NHL, Uvis Balinskis, Oskars Cibuļskis, Jānis Jaks, Kristaps Sotnieks, Ralfs Freibergs un Kārlis Čukste. Pirms kvalifikācijas savainots tika Kristaps Zīle, bet Ženēvas “Servette” aizsargs Sandis Smons gan bija pieteikumā, bet laukumā neizgāja. Krēfeldes “pingvīns” Artūrs Kulda it kā bija kandidātu pulkā, taču palika Vācijā, savukārt kā viens no pēdējiem atskaitīts tika Roberts Mamčics. It kā veidojas 11 kandidātu pulks.

Ar nolūku – pārbaudīt, ko spēj jaunie, uz divām pārbaudes spēlēm novembrī ar Norvēģiju (3:0) un Dāniju (1:5) tiek uzaicināti Čukste, Zīle, Smons, Nauris Sējējs, Mamčics, Patriks Ozols un vēl divi 2001. gada jaunie aizsargi no “Dinamo” – Miks Tumanovs un Ernests Ošenieks.

Decembrī, kad vēl nav zināms, ka NHL Pekinā nebūs, pēdējās pirmsolimpiskās pārbaudes pret Slovākiju (2:6) un Šveici (1:2) iziet Čukste, Zīle, Jaks, Balinskis, Freibergs, Mamčics, Ozols un Sējējs. Pieredzējušie “Dinamo” buki Cibuļskis un Sotnieks netiek kustināti, jo Vītoliņš zina abu spējas, turklāt jau tad abi cīnās ar savainojumiem. Otrajā turnīrā, kas ir spēcīgs un tuvāk Pekinai, vairs nav Smona, Tumanova un Ošenieka. Vai viņi jau lieki? Oficiāli ne, bet tuvāk rezervistiem.

Vai varam runāt par šādu olimpisko aptveri: Balinskis, Jaks, Freibergs, Čukste, Zīle, Cibuļskis, Sotnieks plus Ozols vai Sējējs? Katrā ziņā abi pēdējie gan spēlēs Dānijā, gan Šveicē ir spēruši soli tuvāk Latvijas izlasei. Neesot Rubīnam, viens no viņiem var tikt pat olimpiskajā sastāvā! Kaut kad starp šīm spēlēm izlases galvenais treneris Vītoliņš izteicies, ka tos, kas izcīnīja ceļazīmi, papildinās tikai Zīle. Bet tad vēl nebija zināms, ka nebūs Rubīna.

Tas attiecas ne tikai uz aizsargiem, bet uz jebkuru sportistu: tu nedrīksti palaist garām savu iespēju! Savainojuma, veselības vai sliktas sportiskās formas dēļ. Tuvu vai pat ļoti tuvu Latvijas izlasei ir bijuši..

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu