Kazahstānu šā gada sākumā pārņēmušo protestu rezultātā no pēdējā oficiālā amata aizgāja kādreizējais un pirmais Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs - viņš atkāpās no Kazahstānas Drošības padomes vadītāja amata. Tomēr reti kurš šaubās, ka Nazarbjavs un viņa ģimene, kas viņa valdības laikā tikusi pie milzīgas bagātības, joprojām ir starp ietekmīgākajiem cilvēkiem valstī.

2019.gada martā Nazarbajevs negaidīti atkāpās no Kazahstānas prezidenta amata, taču faktiski nekādas politiskās pārmaiņas nenotika. Nazarbajevs savu amatu nodeva ilggadējam draugam un atbalstītājam Kasimam Žomartam Tokajevam, pats iekārtojās Kazahstānas Drošības padomē, bet viņa meita Dariga Nazarbajeva kļuva par Senāta spīkeri, kas ir otrais augstākais amats valstī.

Tas saniknoja tos, kuri pēc Nazarbajeva paziņojuma par atkāpšanos bija cerējuši, ka viņa ģimenes valdīšanai patiešām pienācis gals. Ap prezidenta vēlēšanu laiku 2019.gada jūnijā izcēlās protesti, iedzīvotājiem paužot neapmierinātību ar to, ka lēmums jau bija pieņemts viņu vietā. Nazarbajeva jautājumam bija nozīmīga loma arī šā gada protestos, kuru laikā bieži bija dzirdams sauklis “Šal, ket” (“Vecais, ej prom”), kas veltīts tieši Nazarbajevam.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X