Kad tā tika atvērta sabiedrībai 1908. gadā, Singera ēka uzstādīja rekordu kā augstākais debesskrāpis pasaulē. Taču ar šo titulu ēka varēja lepoties īsu laiku. Sešdesmit gadus vēlāk tam bija tas gods uzstādīt noturīgāku rekordu — kā pasaulē lielākajam debesskrāpim, kas ir ticis nojaukts. To pārspējis vien pērn nojauktais "270 Park Avenue" tornis.

“Singer Sewing Machine Company” 187 metrus jeb 47 stāvus augstā galvenā mītne, pateicoties tās unikālajai formai, gadu desmitiem bija Manhetenas centra orientieris. Ēkas arhitekts Ernests Flags pauda nožēlu, ka mūsdienu debesskrāpju sienas stiepjas debesīs jau no pašas zemesgabala platības maliņas, padarot pilsētas ielas un skatu debesīs šaurāku. Flaga kungs uzskatīja, ka ēkas, kuru augstums pārsniedz 10 vai 15 stāvus, ir jānovieto tālāk no ielas. Tā bija pārliecība, ko burtiski iemiesoja Singera ēka — tās šaurais 35 stāvu tornis atstatus no ietves stiepās no ēkas apakšējiem stāviem.

Savam laikam Singera ēka bija tik iespaidīga, ka Flaga projektētā ēka ieguva salīdzinājumu ar Senās Ēģiptes piramīdām. Uz īsu brīdi, no 1908. līdz 1909. gadam, tā bija augstākā ēka pasaulē, līdz zaudēja titulu “MetLife” tornim, kas ir vēl viena neparasta ēka, kas atšķīrās no taisnstūrveida debesskrāpjiem, kuriem Flags tik spītīgi turējās pretī.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X