Latvijā 2021.gada pirmajos deviņos mēnešos izņemtas aptuveni 1,3 tonnas narkotisko vielu. Pandēmijas laikā narkotiku tirgus visā pasaulē zeļ un plaukst, un, kā norāda Valsts policijas sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Gita Gžibovska, sagaidāms, ka arī Latvijā tuvākajā laikā darba apjoms narkotiku apkarošanā varētu krietni pieaugt. 

Salīdzinot izņemto narkotiku daudzumu 2020.gadā un 2021.gada pirmajos deviņos mēnešos (par ko šobrīd apkopota aktuālā statistika) var redzēt, ka ir vērojams diezgan liels pieaugums izņemto cieto narkotiku apjomā (neskaitot tabletes). 2020.gadā tika kopā izņemti 839,7 kg narkotiku, bet pērn pirmajos deviņos mēnešos skaits sasniedzis 1,3 tonnas.

"Redzam, ka pandēmijas dēļ cilvēki piedzīvo pastiprinātu emocionālo slodzi, un tas rezultējas ar vēlmi atslēgties... tad cilvēki sniedzas pēc alkohola vai narkotikām," skaidro Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra (RPNC) Narkoloģiskās palīdzības dienesta vadītāja un Veselības ministrijas galvenā speciāliste narkoloģijā Astrīda Stirna. Narkoloģe norāda, ka RPNC ir vērojams pacientu ar alkohola un narkotiku atkarību pieaugums. Tāpat arī audzis pieprasījums pēc profilaktiskajām terapijām, lai palīdzētu tikt pāri narkotiku atkarībai.

Stirna apstiprina, ka visbiežāk sastopamās narkotikas viņas praksē ir ekstazī, kokaīns un marihuāna. Viņa gan pauž bažas par valdošo uzskatu, ka marihuāna nav kaitīga. "Marihuāna nereti var izrādīties kaitīgāka par citām smagajām narkotikām. Tai var būt klāt dažādi ķīmiski piejaukumi, kas var nodarīt daudz lielāku kaitējumu veselībai," min Stirna.

Narkoloģe arī piemetina satraucošu faktu, ka arvien vairāk RPNC vēršas cilvēki ar opioīdu atkarības problēmām. Tās ir īpaši bīstamas narkotikas, jo nereti ir daudz spēcīgākas un ar ātrāku atkarības izraisīšanas risku. Tādējādi cilvēkiem, kas lieto opioīdus, ir nepieciešama specializēta terapija, lai pārvarētu abstinences sindromu jeb vienkārši paģiras.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X