Stāsts par japāņu diplomātu Tiuni Sugiharu, kurš Otrā pasaules kara laikā, strādājot par diplomātu Lietuvas pilsētā Kauņā, no nāves izglāba vairāk nekā 6000 ebreju. Kā viņam tas izdevās? Uzzini rakstā.

1939. gada novembrī uz Lietuvas toreizējo galvaspilsētu Kauņu tika nosūtīts Japānas diplomāts Tiune Sugihara, lai tur pildītu Japānas vicekonsula pienākumus. Viens no viņa pienākumiem bija novērot vācu armijas manevrus pie robežas Japānas interesēs.

Kad 1940. gada vasarā Lietuvu okupēja Padomju Savienība, visiem ārvalstu diplomātiem līdz augusta beigām tika lūgts atstāt Kauņu. Kad Sugihara jau gatavojās doties atpakaļ uz Japānu, viņam paziņoja, ka pie konsulāta viņu gaida ebreju delegācija, kas vēlas aprunāties. Delegācijas vadītājs bija Zerahs Vorhaftigs – ebreju bēglis, kurš vēlāk kļuva par ministru Izraēlā. Sugihara piekrita satikties ar delegācijas locekļiem uz īsu sarunu, tomēr viņš vēl nezināja, ka delegācija bija ieradusies ar izmisīgu lūgumu: sagādāt vīzas, lai viņi varētu atstāt Lietuvu

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X