Māris Žunda ir profesionālās izaugsmes treneris, Vima Hofa metodes instruktors un pirtnieks, kurš daudziem tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju ir palīdzējis iemīlēt aukstumu. Kā pats saka – vada savu aukstuma “sektu” jeb “Rūdīšanās skolu”, kurā ar elpošanas tehnikām un iešanu aukstā ūdenī dienas laikā pārspēt savas lielākās bailes iemāca pat netrenētam cilvēkam. Mūsu sarunas laikā viņš tieši norāda, ka visiem cilvēkiem nav jābūt veseliem. Šāds izteikums varētu raisīt vēlmi daudziem viņam iemest ar pīrādziņu, sēžot lielās istabas dīvānā pie TV ekrāna, taču, kā vairākkārt norāda Māris, – tas viss ir par izvēli. Arī veselību, spēju būt laimīgam un gluži vienkārši kļūt par labāko sevis versiju.

Latvijas “zelta standarts” ir būt zemākajās vietās dažādos veselības jautājumos, bet būt augstākajās tieši pretējās lietās – pašnāvību, ceļu satiksmes negadījumu, no alkohola atkarīgo cilvēku skaits.

Eiropas Savienībā esam pirmo vietu topā, olimpiskajā “sešiniekā” – tikai no otra gala kopā ar lietuviešiem, bulgāriem. Tas ir iemesls, kādēļ es eju garām valsts iestādēm. Es nesaprotu to cilvēku politiku, kas veidota pēdējos 20-30 gadus. Mazai valstij manā skatījumā ir visas iespējas būt elastīgai. Mums valstī ir gudri speciālisti, ar kuriem kopā veidot to veselības pratību izglītības sistēmā. Valsti vadīt tā, lai minimizētu tās problēmas, par kurām jau bija skaidrs, ka tādas būs. Sirds-asinsvadu slimības, onkoloģija, un tā tālāk. Tā ir politika un liela nauda – tas, ko nevaru ietekmēt. Bet es veidoju “Rūdīšanās skolu”, strādāju ar cilvēkiem, kuri jau vēlas tās pārmaiņas. Mans uzdevums ir iedot “ceļamaizi”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X