Itālija ir viens no ceļotāju iecienītākajiem galamērķiem ne vien gardo ēdienu dēļ, bet arī tās neatkārtojamās arhitektūras dēļ, kas visnotaļ neaprobežojas ar Senās Romas monumentālismu un renesanses manierismu - iegriežoties Itrijas ielejā Itālijas dienvidaustrumos, atklāsiet mājiņas kā no pasakas! Trulli — tradicionālās Apūlijas celtnes — neliela izmēra namiņi ar konusveida jumtiem, kas izgatavoti no kaļķakmens, izskatās kā bišu stropi no citas planētas. Trulli, kas sastopami gandrīz pie katra ielejas lauku ceļa, nav intriģējošs tūristu apskates objekts vien; tās aktīvi izmanto kā mājas, lauku sētas, viesu namiņus un ne tikai.

Tos nav grūti atrast. Vairāki tūkstoši trullu ir atrodami Itrijas ielejā, un vairāk nekā 1500 ir koncentrēti Alberobello, pilsētā, kas atrodas aptuveni 54 kilometrus uz dienvidiem no ostas pilsētas Bari. Šis arhitektūras ansamblis tika iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā 1996. gadā.

Cilvēki Alberobello reģionu sāka apdzīvot pirms apmēram tūkstoš gadiem, un tiek uzskatīts, ka tieši šajā apgabalā sākās trullu celtniecība. Daži Alberobello trulli ir datēti ar 14. gadsimtu, bet tieši 15. gadsimtā tie ir piedzīvojuši vislielāko ekspansiju, kas sakrīt ar Neapoles karalistes ediktu, kas paredzēja iekasēt maksājumus par katru jaunu pilsētas apmetni. Atjautība lika cilvēkiem celt ēkas, kuras var viegli nojaukt – kad ķēniņa sūtnis grasījās iekasēt nodokļus, mājas tika pārvērstas akmeņu kaudzēs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X