Ir pagājuši vairāk nekā četri mēneši kopš ASV un citu Rietumvalstu bruņoto spēku dramatiskās iziešanas no Afganistānas. Laikā, kad "Taliban" atguva kontroli pār valsti, dažiem tūkstošiem afgāņu palaimējās nokļūt drošībā, pateicoties Rietumu organizētiem čarterreisiem, atvieglotiem patvēruma piešķiršanas noteikumiem un papildu finansējumam. Taču tie, kas palika Afganistānā, tagad ir nošķirti no ārpasaules – neatkarīgi no tā, vai viņi ir vai nav "Taliban" atbalstītāji.

Ārvalstu valdības šobrīd ir iesaldējušas starptautiskās banku transakcijas un tirdzniecību ar Afganistānu, izmantojot plašu spektru pretterorisma likumu, kas pieņemti pēdējo 20 gadu laikā. Rezultātā algas valsts sektorā ir apsīkušas un Afganistānas ekonomika ir sabrukusi. Daudzi attīstības palīdzības projekti, vienalga, cik svarīgi tie arī būtu, ir vai nu apturēti, vai atcelti pilnībā.

Afganistānas bargā ziema atnākusi kopā ar cenu pieaugumu, arī pārtikas valstī kļūst arvien mazāk. Daļa skolu un slimnīcu nedarbojas. Tieši tajā brīdī, kad afgāņu tautai būtu nepieciešama lielāka palīdzība, tai ir liegtas pašas pamatvajadzības.

Tā ir augsta cena par atrašanos "Taliban" paspārnē.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X