Izraēlas vēstniece Latvijā: par ceturto poti, diplomātisko attiecību jubileju un eksistenciālajiem naidniekiem (6)

Izraēlas vēstniece Latvijā Šārona Rapaporta-Palgi Foto: TVNET
Linda Anna Dāldere
, Ārvalstu ziņu nodaļas žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X

Izraēla un Latvija 30 gadu laikā īstenojušas sadarbību dažnedažādās jomās, taču biežāk par šo Tuvo Austrumu valsti dzirdam saistībā ar tās mūžseno konfliktu ar reģiona kaimiņiem un pēdējā laikā arī par jau ceturto Covid-19 vakcīnas devu. Intervijā tiešsaistes žurnālam Klik Izraēlas vēstniece Latvijā Šārona Rapaporta-Palgi stāsta gan par vēstniecības ieguldījumu kultūras, biznesa vidē un sociālajos projektos Latvijā, gan Izraēlas lielākajiem reģionālajiem izaicinājumiem - Irānu un "Hamas".

Kādi ir jūsu pirmie iespaidi par Latviju?

Es ierados augusta beigās un varēju novērtēt skaistos laikapstākļus. Esmu pārliecināta, ka neesmu pirmā vēstniece, kas to saka, bet Rīga ir ļoti skaista pilsēta! Manuprāt latviešu tauta ir ļoti draudzīga un cieņpilna, es pat teiktu, ka tai piemīt smalkjūtīgs raksturs. Taču man ir īpaši ērti šeit strādāt atvērtības dēļ. Ja piedāvāju kādu projektu vai ideju, jūtu, ka otra puse šeit ir tam atvērta. Ļoti novērtēju arī pieredzējušos vēstniecības kolēģus, kas ir liela pievienotā vērtība. Turklāt jums Latvijā ir ļoti skaista daba, ko man gan vēl vajadzētu iepazīt labāk. 

Tagad, pandēmijas apstākļos novērojam diezgan lielu atšķirību starp to, kādi ir vakcinācijas rādītāji un sabiedrības reakcija Latvijā un Izraēlā. Uz Izraēlu raugāmies kā uz vienu no līderiem vakcinācijas sākumposmā, un tagad tur pieejama jau ceturtā vakcīnas deva. Kā uz to reaģējusi sabiedrība? Vai ir novērojama kāda pretestība?

Manuprāt, Izraēlas iedzīvotāji ir ļoti pieraduši paļauties uz valdību un zinātniskiem novērtējumiem. Ja veselības iestādes un ministru prezidents saka, ka mēs iesakām vakcinēties, parasti uz to reaģē pozitīvi. Domāju, ka šībrīža pieredze to apliecina. Mēs jau no paša sākuma veicām ļoti izlēmīgas darbības un gribētos domāt, ka esam bijuši soli priekšā, jo uzsākām vakcināciju ļoti agri. Pateicoties tam, kā mūsu veselības sistēma ir veidota, mums ir ļoti viegli ātri vakcinēt lielu daļu iedzīvotāju.

Valdības mērķis ir pēc iespējas lielākā mērā atļaut atgriezties ierastajā dzīvē, īpaši ekonomikas, tirdzniecības un izglītības ziņā. Mēs cenšamies līdzsvarot arī pandēmijas psiholoģisko ietekmi, jo mēs apzināmies, kā tas ietekmē gan jauniešus, gan citas sabiedrības grupas. Cenšamies nodrošināt līdzsvaru, kas no vienas puses aizsargātu cilvēku fizisko, bet tajā pašā laikā arī garīgo veselību.

Mūsu ministru prezidents tiekas ar ekspertu grupu katru dienu, lai mazinātu birokrātiskos šķēršļus un pēc iespējas ātrāk saņemtu aktuālo situācijas izvērtējumu un risinājumus, kā arī viegli uztveramā veidā pasniegtu sabiedrībai. Saskaņā ar mūsu pētījumiem trešā vakcīnas deva ir ļoti efektīva, taču pēc trim mēnešiem efektivitāte samazinās. Ceturtā vakcīna nodrošina piecas reizes lielāku aizsardzību,

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu