Tiesībsargs: Šis būs ļoti nežēlīgs gads

Juris Jansons TVNET studijā Foto: Jānis Škapars/TVNET
Juris Jurāns
, Žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X

"Politiķiem šis gads paies, domājot par sevi, nevis sabiedrību," intervijā portālam TVNET atzīst tiesībsargs Juris Jansons. Viņa ieskatā valdības faktiskā vilcināšanās un neizlēmība ar atbalsta mehānismu nodrošināšanu, atbildot uz energoresursu straujo cenu pieaugumu, ietekmēs Latvijas iedzīvotājus, vēl vairāk padziļinot sociālo nevienlīdzības plaisu sabiedrībā.

Ja jautājat, vai Pacienta tiesību likums ir labs vai slikts, teikšu, ka tajā ir pilnveidojamas nianses. Likumam nav jāskrien pa priekšu laikam. Likumam ir jābūt tik universālam un elastīgam, lai atbilstoši situācijai varam rīkoties optimāli un nodrošināt visu nepieciešamo. Ja ar nacionālo normatīvo regulējumu ir par maz un ar Satversmē noteiktajiem principiem nepietiek, tad varam ņemt talkā arī starptautisko paktu par sociāli ekonomiskajām tiesībām, kur ļoti konkrēti pateikts, kādai ir jābūt valsts veselības aprūpes sistēmai – tādai, lai nodrošinātu fiziskās un garīgās veselības aprūpi augstākajā līmenī.

Šobrīd jau var redzēt, ka izmaiņas, iespējams, šogad nesagaidīsim, jo šis būs ļoti nežēlīgs gads. Ministri bieži vien runā ne par savām jomām. Tas nozīmē, ka jau vēlēšanu sacensība ir sākusies. Un viņi nedomā ne par sabiedrību, ne valsti, viņi domā par oktobri un saviem reitingiem. Es pat teiktu, ka redzamākie politiķi nedomā par savu politisko platformu, bet saviem personīgajiem reitingiem un kā noturēt tos vēlētājus, kas par viņiem ir balsojuši.

Ja būtu interese realizēt priekšvēlēšanu solījumus vai valdības deklarācijā uzskaitītās lietas, tad viņiem vajadzēja sadoties rokās un ne tikai fantazēt par savām vertikālajām politikām, bet arī skatīties horizontālajā dimensijā, kā kopīgiem spēkiem atrisināt un nodzēst Covid-19 pandēmijas izraisītos ugunsgrēkus, attīstīt valsti un ekonomiku, kā arī risināt nabadzības jautājumu. Ne jau helikopteru nauda vai PVN atcelšana mazinās nabadzību.

Vajag risināt jautājumus tagad, nevis kaut kad nākotnē. Es domāju, ka vismaz 50% Latvijas iedzīvotāju un vismaz 70% senioru atrodas absolūti neapskaužamā situācijā. Un kāds vēl atļaujas teikt, ka valdība jau nevar visas problēmas atrisināt. Tā ir bezatbildīga vāvuļošana, un tā runāt nedrīkst. Kopumā es neloloju cerības, ka šis gads paies, domājot par sabiedrību… Viņi domās par sevi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu