Jaunajā gadā iedzīvotāji saskārušies ar nepieredzēti augstiem energoresursu rēķiniem – ir kāpušas cenas elektrībai un vēl jo vairāk siltumenerģijai. Lai palīdzētu pārvarēt šo ziemu, valdība vienojusies tuvākos četrus mēnešus īstenot vairākus atbalsta pasākumus. Plašāk par tiem pastāstīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA).

- Īsumā – kādus praktiskus soļus ir spērusi valdība, lai atbalstītu sabiedrību saistībā ar augstajiem energoresursu rēķiniem?

- 2020. gads bija laiks, kad energoresursiem cenas bija vēsturiski zemākajā līmenī. Lielā mērā tas bija saistīts ar pandēmijas ierobežojumiem un ekonomiskās aktivitātes samazinājumu. Bija izveidojušies lieli pārpalikumi, kas ietekmēja cenu. 2021. gadā ekonomika strauji atkopās un cena stabili auga. Vasarā mums bija tikšanās ar uzņēmējiem, kas norādīja uz zināmām bažām par pieaugošajām energoresursu cenām.

Septembrī valdībai iesniedzām savu piedāvājumu un informējām, ka situācija stabili pasliktinās – auga gan gāzes, gan elektroenerģijas biržas cenas. Mēs piedāvājām kompleksus risinājumus un pakotni ar to, ko vajadzētu darīt. No mūsu pirmā piedāvājuma tika apstiprināts atbalsts energoaizsargātajiem lietotājiem, daudzbērnu ģimenēm un cilvēkiem ar invaliditāti. Šīm grupām tika palielināts atbalsts par 10 eiro, bet senioriem – par 20 eiro.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X