Laikā, kad viss ir slikti, rēķini milzīgi, trotuāri slideni, ielas netīrītas un kaimiņš pelna vairāk, Valsts valodas centra (VVC) Latviešu valodas ekspertu komisija parūpējusies, lai tomēr būtu par ko pasmaidīt. Proti – komisija secinājusi, ka tādi vārdi kā “nēģeris”, “krievs” un “amerikānis” tomēr esot pilnīgi normāli. Savukārt “cilvēks ar tumšu ādas krāsu” vietā priekšroka dodama apzīmējumam “melnais”.

“(..) latvisko terminu stilistiskā neitralitāte jāvērtē no latviešu pasaules uztveres un Latvijas vēstures, nevis citu kultūru pieredzes pozīcijām.

Līdz ar to latviešu valodā vārdi “nēģeris”, “mongolis”, “krievs”, “aziāts”, “eiropietis”, “amerikānis” u. tml. ir tikpat neitrāli kā “latvietis”, “lietuvietis”, “vidzemnieks”, “rīdzinieks”, “daugavpilietis”,” šā gada 30. janvārī ziņoja aģentūra LETA.

Šī VVC sniegtā padziļinātā izpēte ir amizanta vairākās šķautnēs. Vispirms jau izrādās, ka “eiropietis”, “amerikānis” un “krievs” iepriekš netika uzskatīti par neitrāliem vārdiem un principā bija liekami vienā plauktiņā ar vārdu “nēģeris”. Tātad “latvietis” un “lietuvietis” bija pilnīgi neitrāli latviešu valodas vārdi, kamēr “krievs” un “amerikānis” tādi nebija.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X