Nelegālā tirdzniecība ASV un Dienvidamerikas valstīs plaukst un zeļ, pateicoties tam, ka ir pieprasījums un, nepārprotami, arī piedāvājums. Tie vairs nav tikai ieroči, cilvēku tirdzniecība, prostitūcija un narkotikas. Šis tirgus ir kļuvis rafinētāks, ar bagātīgāku piedāvājumu un norāda arī uz mūsdienu sabiedrības pārmaiņām. Turklāt to visu var diezgan vienkārši iegādāties internetā. Ja ir vēlme vai nepieciešamība pat pēc nāvējoši augstām opiātu devām – fentanils, oksikontins –, ar nelielu izpēti un uzmanību to visu var arī jaunietis, sazinoties vietnē “Telegram”. Viena no lielākajām, taču ne vienīgajām problēmām ASV ir tieši sociālā nevienlīdzība un zemi ienākumi, kas ir būtisks katalizators arī dažādām atkarību problēmām. Kopš 1996. gadā farmācijas uzņēmums “Purdue Pharma” bagāto Sakleru ģimenes izpildījumā tirgū ieviesa oksikontinu. Tā pārdozēšana ASV ir prasījusi simtiem tūkstošu cilvēku dzīvību.

Vai jums nekad nav bail darīt savu darbu – doties uz bīstamām vietām, tikties ar cilvēkiem, kuru nodomi varētu nebūt tie labākie?

Man galvā bieži notiek cīņa starp bailēm un zinātkāri. Pēdējais parasti uzvar. Taču tas vienmēr nav uz labu, jo tā esmu nokļuvusi visai nepatīkamās situācijās. Taču pirms raidījumu uzņemšanas mēs ar komandu vienmēr kārtīgi sagatavojamies, domājam par drošību. 20 gadi, pētot “melno tirgu”, man, protams, šo visu ir iemācījuši. Kā pēc iespējas samazināt visus riskus.

Vai bija kaut kas, kas šajās nelegālajās industrijās jūs pārsteidza – pat zinot jūsu vērienīgo pieredzi?

Parasti, kad domājam par noziedzniekiem, mums ir iespaids par “sliktajiem zēniem”, kuri attiecīgi tā arī izskatās. Kā bīstami noziedznieki, kuri tādi jau ir dzimuši. Taču realitāte ir tāda, ka viņi ne ar ko neatšķiras no mums, pārējiem cilvēkiem. Viņiem, tāpat kā mums, ir ģimenes un bērni, viņi kādam citam ir labi kaimiņi, ar saviem sapņiem un mērķiem. Taču iespēju trūkums un nevienlīdzība kaut kādā mirklī viņus ir aizvedusi pa šo ceļu.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp