Energoresursu cenu kāpums negatīvi ietekmē ne tikai mājsaimniecības, bet arī uzņēmējus. Cenu pieaugums vienā izmaksu sektorā lavīnveidīgi izraisījis galaproduktu cenu kāpumu citās nozarēs, tostarp pārtikas produktu ražošanā. Un sagaidāms, ka pieaugums tikai turpināsies.

Jau janvāra beigās Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras biedru veiktajā aptaujā atklājās drūma aina. No 140 aptaujātajiem uzņēmējiem gandrīz 40% norādīja, ka cenu pieaugums negatīvi ietekmēs to finansiālo stāvokli, un 45% uzņēmumu pārstāvju atzina, ka viens no atbildes soļiem būtu produkta gala cenas palielināšana.

ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO) ziņojusi, ka pārtikas produktu cenas pasaulē pērn vidēji pieaugušas par 28% un sasniegušas augstāko līmeni pēdējos desmit gados. Lai gan Latvijā vidējais pārtikas cenu kāpums pagājušajā gadā atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem nav bijis ne tuvu tik liels, nozares eksperti prognozē, ka cenas turpinās augt, turklāt atsevišķās produktu grupās gada vidū varētu būt pat divreiz lielākas salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X