Nepatīkams fakts: Eiropas Komisija lēš, ka korupcija Eiropas Savienības (ES) ekonomikai izmaksā ap 120 miljardiem eiro gadā, kas ir aptuveni desmit Latvijas budžeti. Diemžēl, kaitējums, ko mūsu kukuļdevēji un ņēmēji ik gadu nodara ES, nav precīzi zināms. Bet nesen publiskotajā Korupcijas uztveres indeksā (KUI) Latvija ar 59 punktiem starp ES valstīm ierindojās tikai 15. vietā no 27. Jā, esam pakāpušies par divām pozīcijām, taču joprojām atpaliekam no Lietuvas, Igaunijas un savienības vidējā rādītāja, kas ir 64 punkti. Savukārt pirmajā vietā ierindojas Somija, kas reitinga augšgalā atrodas jau ilgu laiku. Rodas jautājums: kas jādara Latvijai cīņā pret korupciju un ko tā var mācīties no somiem?

Vispirms būtu jāsaprot, kāpēc vispār ir vērts cīnīties ar korupciju. Pastāv uzskats, ka ar kukuļa palīdzību iespējams “atrisināt problēmu”. Saskaņā ar 2021. gada KNAB pētījumu, apmēram 20% Latvijas iedzīvotāju un uzņēmēju ir veikuši vai pieļauj iespēju veikt koruptīvas darbības.

Turklāt gandrīz katram ir paziņa, kurš ir devis kukuli vai izmantojis sakarus, lai sakārtotu jautājumu. Kā norādīts iepriekš minētājā pētījumā, visbiežāk tas notiek veselības aprūpē. Tas nav pārsteidzoši — konfektes vai alkohols, kurus dāvina ārstiem, jau sen kļuvuši par folkloras sastāvdaļu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X