Omikrona paveidam izrādoties maigākam nekā gaidīts, vairākas valstis Eiropā sākušas atcelt Covid-19 ierobežojumus, tai skaitā arī vakcinācijas sertifikātus. Kādi priekšnoteikumi šādiem lēmumiem un vai varam uzskatīt, ka pandēmija ir finiša taisnē?

1.februārī Dānija kļuva par pirmo Eiropas Savienības (ES) valsti, kura atcēla Covid-19 ierobežojumus, tostarp arī obligātu sejas masku valkāšanu (izņemot slimnīcās un pansionātos) un sertifikātu uzrādīšanu. Tāpat kā citas valstis, kuras sākušas atcelt ierobežojumus, Dānija par priekšnosacījumu izvirzījusi augstu vakcinācijas aptveri.

"Labrīt pilnībā atvērtai Dānijai," 1.februārī sociālajā tīklā "Facebook" rakstīja Dānijas premjerministre Mete Fredriksena. "Kopumā mums viss ir labi. Jāsāk jau ar to, ka ļoti daudzi dāņi ir vakcinējušies. Paldies jums par to! Un atbildīgo iestāžu novērtējumā omikrons tipiski nozīmē vieglāku slimības gaitu."

Kopumā atteikšanās no Covid-19 ierobežojumiem balstās uz vairākiem pieņēmumiem: ka omikrona paveids ir vieglāks par iepriekšējiem dominējošajiem variantiem, ka vakcinācija un iepriekšēja izslimošana pasargā no smagas saslimšanas un ka augsti inficēšanās rādītāji vairs neiet roku rokā ar augstu hospitalizāciju un mirstību. Šie pieņēmumi prasa niansētāku iedziļināšanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X