Diēta, veselīgs uzturs, dzīvesveids, slaidas auguma aprises bija, ir un būs mūžam aktuālas tēmas. Turpinām mūsu rakstu sēriju par populāriem apgalvojumiem par un ap šīm tēmām, lūdzot uztura speciālisti Kseniju Andrijanovu atklāt - cik ļoti varam ticēt tam, ko dzirdam. Šoreiz par vielmaiņu kā attaisnojumu un vēlmi kļūt slaidam, mainot uzturu, bet atsakoties no sporta.

“Ko tad es varu izdarīt, ja man tāda vielmaiņa?” Arī tu kādreiz esi ko tādu teicis vai dzirdējis no kāda pazīstamā, kurš ir vai nu kalsns, vai arī ar kādu lielāku apaļumu? Vai varam ticēt, ka tiešām pie visa vainojama vielmaiņa un neko jau mainīt nevar?

Kā skaidro uztura speciālistei un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) pasniedzēja Ksenija Andrijanova, šis ir ļoti sarežģīts jautājums kopumā un, dzirdot šādu apgalvojumu no cilvēka, nereti nav iespējams nošķirt patiesus faktus no meliem, kurus cilvēks mēģina pats sev iegalvot, lai attaisnotu kādu darbību vai tieši bezdarbību.

"Protams, mūsu svars un ķermeņa kompozīcija ir vairāku faktoru kombinācija. Ģenētiku noliegt nevar un vielmaiņas spēku arī ne. Piemēram, ja ģimenē visi ir kalsni, tad tiešām ir liela iespēja, ka šādi cilvēki var atļauties ēst vairāk nekā citi, neuzņemot svaru."

Ir būtiska arī ķermeņa uzbūve tiem, kuri šķiet korpulentāki. Plati kauli, plati gurni - šie cilvēki, pat daudz sportojot un nobadinot sevi, nekad nebūs ļoti, ļoti slaidi, jo tāds ir viņu ķermenis kopš dzimšanas un tie nav ne tauki, ne muskuļi, bet organisma uzbūve.

Speciāliste sarunā stingri uzsver, ka ir svarīgi skatīties uz muskuļu – tauku proporciju, nevis uz ķermeņa platumu vai cipariem uz svariem. Kvalitātei allaž ir jābūt svarīgākai par cipariem uz svariem.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest