Ar mākslīgi radītu šķēršļu palīdzību aizkavēt pretinieku. Bloķēt, pagriezt to un ievilināt sev vēlamā apvidū, sašķelt un sadalīt mazākās vienībās vai panākt, ka pretinieka tehnikas vienības pārvietojas vienā rindā un kļūst par vieglu mērķi. Tā ir cīņa par laiku, izšķirīgi svarīga abām karojošām pusēm. Un tajā liela loma ir brigādes inženieriem. Izveidojot pozīcijas – prettanku grāvjus, tranšejas un citus šķēršļus, inženieri palēnina pretinieka uzbrukumu un palielina dzīvotspēju savām vienībām. Sniedz iespēju manevra vienībām un artilērijai dot pretuzbrukumu tad, kad pretinieks ir apstādināts vai visvairāk novājināts, sist no visa spēka pretuzbrukumā. Inženieri dod iespēju iznīcināt pretinieku.

4. Daļa - CĪŅA AR LAIKU – INŽENIERTEHNISKĀ ROTA

Uzbrukuma fāzē inženieri var aizrakt prettanku grāvjus, sekot sapieriem mīnu laukos un izšķūrēt ceļu, pa kuru izbraukt savai tehnikai. Palīdzēt izlauzties caur citiem pretinieka vai dabas radītajiem šķēršļiem.

Brigādes, bataljona inženieri izstrādā šķēršļu un laika plānu. Pēc tā komandieris pieņem lēmumu, kurā vietā tiks bloķēts, fiksēts vai aizkavēts pretinieks, un tad var sākties šķēršļu radīšana. Latvijas Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes inženieri Allied Spirit mācībās Hohenfelsā, Vācijā, ir piekomandēti holandiešu sapieru rotai. Holandieši arī nodrošina inženieriem aizsardzību. Gan eskortējot inženiertehniku pārvietošanās brīžos, gan darba laikā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X