Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka amerikāņi ir visai drūmi noskaņoti par pašreizējo valsts ekonomikas stāvokli, ko 68% vērtē negatīvi. Nav pārsteidzoši, ka prezidents Džo Baidens un citi demokrāti koncentrējas uz labajām ziņām — zemo bezdarba līmeni un uzlabotām mājsaimniecību bilancēm —, nevis uz lielāko vājo vietu inflāciju.

Tā kā pēdējos 12 gadus inflācijas temps turējās zem 2% gadā, par to netika daudz runāts līdz pēdējā gada laikā pieredzētajam 7,5% kāpumam. Provizorisko cēloņu vidū ir piegāžu ķēdes traucējumi un darbinieku trūkums, kā arī iespaidīgi monetārie un fiskālie stimuli. Pēdējie turpinājās pat tad, kad ekonomika tuvojās pilnīgai nodarbinātībai.

Baidena 2021. gada martā pieņemtais Amerikas glābšanas plāns bija divreiz apjomīgāks par prognozēto ražošanas apjoma iztrūkumu nākamajos divos gados, un tagad demokrāti ir pamatoti noraizējušies, ka pieaugošā inflācija viņiem kaitēs Kongresa starptermiņa vēlēšanās šā gada novembrī un, iespējams, pat 2024. gada prezidenta vēlēšanās.

CopyLinkedIn Draugiem X