Diēta, veselīgs uzturs, dzīvesveids, slaidas auguma aprises bija, ir un būs mūžam aktuālas tēmas. Turpinām mūsu rakstu sēriju par populāriem apgalvojumiem par un ap šīm tēmām, lūdzot uztura speciālisti Kseniju Andrijanovu atklāt - cik ļoti varam ticēt tam, ko dzirdam. Šoreiz meklējam sliktos un skaidrojam, vai drīkst visā vainot glutēnu un laktozi.

Cilvēkiem patīk meklēt vainīgos un nereti tādējādi iekrist galējībās. Sertificēta uztura speciāliste Ksenija Andrijanova norāda, ka agrāk par vainīgo mēģināja padarīt holesterīnu, tagad vaino glutēnu un laktozi. Vai tam ir pamatojums? Skaidrosim mazliet vēlāk.

Nedaudz skaidrības terminu pasaulē

  • Glutēns jeb lipeklis - kviešos, miežos un rudzos esoša īpaša olbaltumviela.
  • Celiakija - autoimūna slimība, kuru izraisa glutēna nepanesamība.
  • Alerģija pret kviešiem - alerģiska reakcija, kas rodas no kviešu olbaltuma, bet ne no miežiem un rudziem.
  • Ne-celiakijas glutēna sensitivitāte - organisma reakcija uz glutēnu saturošiem produktiem, bet netiek diagnosticēta ne celiakija, ne alerģija.
  • Laktoze - piena cukurs.
  • Laktozes nepanesamība - organisma nespēja pārstrādāt piena cukuru, nodarot kaitējumu cilvēka veselībai.

Speciāliste norāda, ka glutēna noliegšanai “kājas aug” no Amerikas.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest