No 1600. gadu sākuma līdz 1865. gadam ASV paverdzināja miljoniem cilvēku. Starp šiem miljoniem bija arī Herieta Tabmena Harriet Tubman (1822-1913), kura riskēja ar dzīvību, lai glābtu citus no skaudrās realitātes un palīdzētu bēgt. Herietas prasmes, neatlaidība un zināšanas ļāva viņai kļūt par vienu no pirmajām melnādainajām sievietēm, kura vadījusi karapulku. Herietas dzīve joprojām iedvesmo cīnīties par brīvību.

Vergi likumīgi nedrīkstēja precēties, tomēr laulības nebija retums. 1844. gadā Herieta apprecējās ar Džonu Tabmenu, brīvu melnādaino vīrieti. Pāra laulība nebija ilga un pēc pāris gadiem viņi izšķīrās, jo Džons atteicās piedalīties Herietas plānā bēgt no verdzības.

Herieta vienmēr vēlējās iegūt brīvību. 1849. gadā, kad nomira viņas saimnieks, sieviete redzēja izdevību bēgt. Tabmena kopā ar diviem brāļiem izlēma doties prom no plantācijas, lai sāktu dzīvi Pensilvānijā. Viņi zināja - ja paliks, tad tiks pārdoti citam saimniekam. Tomēr brāļi nobijās un pameta māsu, lai atgrieztos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X