Neparasti milzīgais piectsāvu ēku komplekss Kozē, Igaunijā, nepavisam neiederas pagasta klusajā, provinciālajā ainavā. Tas tāpēc, ka šai būvei ir noslēpums - pazemē atrodas liela bumbu patvertne, kas bija celta Igaunijas PSR politiskajai un ekonomiskajai elitei.

Gigantomānija darbībā

Viss šeit bija pārsteidzoši milzīgs - ēdnīca 240 cilvēkiem, aktu zāle gandrīz 400 cilvēkiem, kopmītnes pietika vietas 360 cilvēkiem...

Pirmajos gados pēc neatkarības atgūšanas, līdzīgi kā daudzas citas arodskolas bijušajā PSRS, arī šī mācību iestāde tika slēgta. Vairākus gadus ēka bijusi tukša un pamesta.

"Kad atbraucu uz Kozi tālajā 2012. gadā, ēku sāka remontēt. Šurp plānoja pārcelt bibliotēku, mūzikas skolu, Kozes ģimnāzijas sākumskolu, atkal atvērtās bērnudārzu papildgrupiņas, kultūras un jauniešu centrus un ko tik vēl ne - vietas vajadzētu pietikt visiem," raksta "Postimees" žurnāliste Vera Kopti.

Bijušais mācību komplekss celts nevis uz pamatiem kā parastas ēkas, bet gan virsū milzu pagrabam. Būtībā mācību korpusi un kopmītnes kalpojušas kā jumts milzīgai bumbu patvertnei, kas paredzēta, lai

CopyLinkedIn Draugiem X