Nedēļas fokusā ⟩ Kāds ir bēgļu ceļš līdz Polijai un kādēļ Kijiva ir neieņemama?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TVNET

Kāda ir noskaņa Ukrainā? Kāds ir bēgļu ceļš un bēgļu sagaidīšana Polijā? Kāpēc Kijiva ir neieņemama? Par šiem un citiem jautājumiem "Nedēļas fokusā" studijā diskutēja raidījuma vadītājs Mārtiņš Daugulis un kara reportieris Jānis Vingris.

Jānis Vingris nesen atgriezies no Ukrainas, kur bijis gan karstajos punktos, gan arī kopā ar bēgļiem virzījies caur evakuācijas ceļu. Vingra kara reportiera pieredze ir liela - Sīrija, Kalnu Karabaha, arī Ukraina Krimas okupācijas laikā. 2015.gadā viņš gar frontes līniju Donbasā kopā ar brīvprātīgajiem Ukrainas aizstāvjiem veidoja dokumentālo filmu par Krievijas vesto karu. Tagad viņš bijis Ukrainā 12 stundas pirms Krievijas uzbrukuma un līdz šim kara karstākajās dienās.

Vingris uz Ukrainu devās ar mašīnu. Šķērsojot Polijas robežu, devās uz Ļvivu un tālāk uz Vinnicu un Kijivu. Atpakaļceļā Vingris kopā ar bēgļiem ar vilcienu pa evakuācijas ceļu devās uz Poliju. Viņš stāsta, ka izmēģināja gaidīšanu gan Kijivas stacijā, gan visu garo ceļu līdz Ļvivai. Vingris Kijivas dzelzceļa staciju sauc par “mazo ellīti zemes virsū”.

“Stacijā cilvēkiem ir grūti apstākļi. Es pieļauju, ka daudzi nemaz nezina, uz kurieni tālākais ceļš viņus vedīs. Lielākā daļa, protams, vēlas nokļūt Eiropā. Rindas uz vilcienu ir garas, tādēļ stacija ir pārvērsta par lielu centru, kur stacijas priekšā ir uzbūvētas palīdzības teltis. Brīvprātīgie palīdz ar jebkāda veida palīdzību – ēdienu, siltu tēju, medicīnisko palīdzību, apģērbu un visu pārējo,” situāciju Kijivas dzelzceļa stacijā apraksta Vingris.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu