24. februārī, kad Krievija iebruka Ukrainā, Maskavas biržas indekss piedzīvoja 33% kritumu, investoriem cenšoties atbrīvoties no sev piederošajām Krievijas uzņēmumu akcijām. Tāpēc jau nākamajā dienā, 25. februārī, Krievijas Centrālā banka nolēma tirdzniecību biržā neatvērt, lai novērstu vēl lielāku akciju cenu kritumu. Nu ir pagājušas jau trīs nedēļas, bet tirdzniecība biržā tā arī nav atsākta, un joprojām ir jautājums, kad tas vispār notiks. 

Piektdien, 18.martā, Krievijas Centrālās bankas vadītāja Elvīra Nabiuļina preses brīfingā paziņoja, ka Maskavas birža tiks atvērta pakāpeniski. Jau pirmdien, 21.martā, Maskavas biržā atsāksies tirdzniecība ar Krievijas federālajām aizdevuma obligācijām.

Savukārt informācija par citu finanšu instrumentu tirdzniecības atsākšanu, tostarp tirdzniecības ar uzņēmumu akcijām, Maskavas biržā tiks paziņota vēlāk. "Vēlāk", protams, ir stiepts jēdziens.

Protams, ik pa laikam ir gadījumi, kad kāda birža pasaulē tehnisku problēmu dēļ aptur tirdzniecību, bet pārsvarā tās tiek atrisinātas tās pašas dienas laikā. Tas neaizņem vairākas dienas, nerunājot par nedēļām. Šajā gadsimtā pēdējā reize, kad tirdzniecība kādā biržā uz ilgāku laiku tika pārtraukta ne tehnisku iemeslu dēļ, bija pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem Ņujorkā. Tā bija ārkārtēja situācija. Bet arī tad Ņujorkas birža bija slēgta vien nepilnu nedēļu - tirdzniecība atsākās 2001.gada 17.septembrī. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X