Pagājušajā nedēļā finanšu preses uzmanība bija pievērsta Krievijas potenciālajam defoltam, no kura tai pārsteidzošā kārtā pagaidām izdevies izvairīties. Tikmēr mazāk vērības līdz šim ir veltīts jautājumam par Ukrainas suverēno maksātspēju.

Vairāki apskatnieki un finanšu institūcijas paredzēja Krievijas defoltu jau pagājušā nedēļā. Kā rakstīju piektdien, Krievijas potenciālais defolts ir zīmīgs ar to, ka to nosaka juridiski, nevis ekonomiski apsvērumi. Rietumvalstu ekonomiskās un finansiālās sankcijas ierobežo Krievijas fiskālo institūciju kapacitāti piekļūt ārvalstu valūtai (dolāriem un eiro), lai veiktu nepieciešamos aizdevumu procentu maksājumus.

Tomēr Krievija ir spējusi veikt kārtējo maksājumu. Tas šķiet pārsteidzoši, jo publiski pieejamā informācija liecināja, ka Krievijas Finanšu ministrijas ārvalstu konti ir iesaldēti. Tomēr, kā izrādās, ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) nolēma atļaut veikt Krievijas obligāciju un citu aktīvu dividenžu, parādu pamatsummas un procentu atmaksu līdz šā gada 25. maijam. Tiek lēsts, ka šo maksājumu kopsumma ir 2,86 miljardi ASV dolāru. Savukārt atlikušie maksājumi (1,9 miljardu ASV dolāru apjomā) saistībā ar Krievijas aktīviem tik tiešām būs aizliegti.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X