ASV un Lielbritānijas izlūkdienesti nesen paziņoja, ka Krievija Ukrainā plāno izmantot ķīmiskos ieročus. “Viņi maksās bargu cenu, ja to darīs,” brīdināja ASV prezidents Džo Baidens. Ir zināms, ka Kremlis jau ir lietojis ķīmiskos ieročus pret režīma oponentiem. Tomēr vai iespējams, ka notiks kas līdzīgs, bet lielākā mērogā? Turklāt - kas ir ķīmiskie ieroči, kā tie atšķiras no bioloģiskajiem un kā tos regulē?

Balstoties uz Krievijas iepriekšējo pieredzi, iespējamība, ka tā Ukrainā izmantos ķīmiskos ieročus liela mēroga uzbrukumā, ir relatīvi maza. Vispirms rodas jautājumi par sagatavotību. Attiecīgi, vai Kremlis varētu masveidā lietot šāda tipa bruņojumu efektīvi, ņemot vērā, cik slikta viņiem ir loģistika, kas kavēja pat konvencionālo ieroču piegādi frontei. Vēl jo vairāk, atšķirībā no parasta bruņojuma ķīmiskie ieroči prasa īpašu, sarežģītāku pieeju. Tas nozīmē, ka ir nepieciešama speciāla apmācība, loģistika un vienības.

Ja masveida uzbrukums izskatās maz iespējams, tad maza “viltus karoga” operācija ir pietiekami reālistiska. Par labu šai versijai ir daži argumenti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X