Eiropas Savienības valstu līderi ir izsludinājuši nākamo – piekto kārtu sankcijām pret Krieviju. Patlaban jautājums ir tikai viens: vai politiķi vienosies par stingrām un skaidrām sankcijām, kas ierobežos vai pat pilnībā apturēs Krievijas energoresursu importu? Jebkurš cits lēmums tiks uzskatīts par pussoli un gatavību pieciest Krievijas noziegumus Ukrainā.

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā bieži izskan aicinājumi ieviest aizliegumus energoresursu – Krievijas izcelsmes naftas, dabasgāzes un akmeņogles – tirdzniecības jomā. Tomēr sankciju pirmās kārtas embargo preču sarakstos energoresursi nebija atrodami. Rietumvalstis bija gatavas vērsties pret Krievijas kredītiestādēm, ja vien tas neapdraudēja fosilo degvielu piegādi.

Šī nostāja mainījās marta otrajā nedēļā, kad ASV prezidents Džo Baidens paziņoja par ASV lēmumu aizliegt Krievijas energoresursu importu. Krievijas nafta ASV importa struktūrā gan neieņem ievērojamu vietu, tāpēc amerikāņiem šāds lēmums bija nesalīdzināmi vieglāks nekā šobrīd Eiropas valstīm.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X