Šogad Lielā Talka atzīmē savu piecpadsmito jubilejas gadu, aicinot talkotājus pievienoties tradicionālajai pavasara talkošanai jau 30. aprīlī.

Jubilejas gads tiks atzīmēts ar plašu pasākumu klāstu ar mērķi veicināt sabiedrības iesaisti vides sakopšanā, labiekārtošanā un apzaļumošanā.

Par klimata krīzes ietekmi uz cilvēku, to, kādēļ ir svarīgi sakārtot domāšanu, par tīru vidi un sabiedrības līdzdalību atkritumu savākšanā – tas viss sarunā ar Lielās Talkas vadītāju, kustības “Letsdoit” koordinatori Latvijā Vitu Jaunzemi.

Sākotnēji šī nodarbe tika uztverta vairāk kā bomžu darbs – tas bija laiks, kad veidojās arī “simtlatnieku” programma. Un tas bija laiks, kad, ieejot jebkurā Rīgas mežā – Biķerniekos vai Anniņmuižā – varēja atrast pa izgāztuvei.

Ik pa 50 metriem bija atkritumu kaudzes, kurās mētājās vecas automašīnas, ledusskapji.

Pirms sākām organizēt Lielo Talku, mēs dzīvojām totālā "miskastē", un nebija pieņemami, ka šos atkritumus vāc paši iedzīvotāji.

Tādēļ piesaistījām mūsu olimpiešus – Jēkabu Nākumu un citus – un šīs nodarbes prestižs ievērojami auga. Talkas pirmsākumi sakrita ar Latvijas Republikas 90. jubileju, līdz ar to mēģinājām talkošanu sasaistīt ar patriotismu – ka uz jubilejas laiku Latvijai ir jābūt tīrai. Patriotisma “piesaukšana” nostrādāja.

Pirmajā gadā piedalījās ap 50 tūkstoši dalībnieku, tas bija emocionāli saviļņojoši – ārkārtīgi priecīgs notikums. Tādēļ nolēmām to turpināt, par spīti apkārtējo cilvēku skepsei.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X