Z paaudze ir pirmā paaudze, kas augusi digitalizētā pasaulē. Visi, kas dzimuši laikā no 1997. gada līdz 2012. gadam ir attīstījušies kopā ar strauju tehnoloģisko progresu un nespētu iedomāties dzīvi bez mobilajiem telefoniem, interneta un sociālajiem tīkliem. 91% jauniešu, vecumā no 15 līdz 21 gadam ir izjutuši pastiprinātu trauksmi, apātiju vai saskārušies ar nopietnām depresijas epizodēm, atklāj Amerikas Psiholoģijas asociācijas (APA) 2019. gadā veiktais pētījums par stresu Amerikā. Pašnāvību rādītāji vecuma grupā no 10 līdz 24 gadiem ir pieauguši par 56% laika posmā no 2007. līdz 2017. gadam, saskaņā ar Amerikas Slimību kontroles un profilakses centru (CDC).

Vecākā paaudze nereti uzstāj – huligāni skolā ir bijuši visos laikos, tāpēc jānorūdās, lai tiktu ar viņiem galā. Taču Z paaudze, kas augusi laikmetā, kad atklāti tiek runāts par miesas sodu neefektivitāti, veselīgām audzināšanas metodēm un mentālo veselību, nespēj uztvert par normu nepamatotu apsaukāšanu vai iekaustīšanu, jo huligānam tā gribas, līdz ar to izjūt arī pastiprinātu netaisnību par šādu rīcību.

Z paaudzes jaunieši, kas sasnieguši pilngadību, kā lielāko trauksmes izraisītāju min politisko situāciju, dārgo augstāko izglītību, kas rezultējas studiju kredītos, grūtības tikt pie darba un mājokļa, kā arī neziņu, vai pietiks naudas pārtikai. Inflācija līmenis šobrīd ir augstākais, kāds bijis pēdējo dekāžu laikā, tāpēc šīs bažas nav tikai tukšas iedomas bez pamata, bet gan skaudra realitāte, ar kuru jaunajiem cilvēkiem jāspēj tikt galā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X