Profesionālās kvalifikācijas pielīdzināšana Ukrainas bēgļiem var nebūt pa kabatai

Laura Ozoliņa
, TVNET Financenet | KLIK Bizness žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X
Kongresu namā darbojas atbalsta centrs Ukrainas iedzīvotājiem, kur tiek sniegta iespējami pilnvērtīga palīdzība Ukrainas pilsoņiem un viņu ģimenes locekļiem, kuri izceļo no Ukrainas vai kuri nevar atgriezties Ukrainā saistībā ar Krievijas izraisīto karu.
Kongresu namā darbojas atbalsta centrs Ukrainas iedzīvotājiem, kur tiek sniegta iespējami pilnvērtīga palīdzība Ukrainas pilsoņiem un viņu ģimenes locekļiem, kuri izceļo no Ukrainas vai kuri nevar atgriezties Ukrainā saistībā ar Krievijas izraisīto karu. Foto: Edijs Pālens/LETA

Medijos regulāri izskan ziņas par uzņēmumiem, kas ir gatavi ņemt darbā Ukrainas bēgļus, vakanču portālos pie sludinājumiem parādās arvien vairāk atzīmju, ka vakancei aicināti pieteikties arī ukraiņi, par ko ir liels prieks. Taču... Izrādās, ka noteiktu profesiju ārvalstu speciālistiem pirms darba līguma parakstīšanas ir jānokārto virkne formalitāšu, kas aizņem laiku, kā arī maksā ne mazu naudu.

Sociālajos tīklos izveidotajās grupās Ukrainas bēgļiem Latvijā var lasīt diskusijas par to, kurā bankā ātrāk un ērtāk izveidot kontu un cik ilgā laikā var saņemt maksājumu karti. Bankas konts nepieciešams ne jau tikai pabalstu, bet arī samaksas par darbu saņemšanai. Lai gan lielākā daļa šeit nokļuvušo ukraiņu cer pēc iespējas ātrāk doties mājās, jautājums ir par to, kad tas vispār būs iespējams, kā arī ne visiem vispār būs kur un pie kā atgriezties.

Tāpēc cilvēki cer pēc iespējas ātrāk atrast darbiņu, lai varētu paši apmaksāt dzīvesvietas īri, maksāt rēķinus un, protams, parūpēties par saviem ģimenes locekļiem. Un tas, ka cilvēks ir nonācis šeit šausminošu apstākļu dzimtenē dēļ un bez iekrājumiem, nenozīmē, ka viņam ir jāpieņem pirmais darba piedāvājums, kas pagadās. Loģiski, ka cilvēki vēlas strādāt iepriekš apgūtajās profesijās. Taču izrādās, ka lielākās grūtības Latvijā ar darba gaitu uzsākšanu varētu rasties, ja vēlamā profesija ir reglamentēta, t.i., tā ir profesija, kurai ar likumu ir noteiktas prasības izglītībai un profesionālai kvalifikācijai. Ar reglamentēto profesiju sarakstu var iepazīties aic.lv/regdip/.

CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu