Kopš 24.februāra Ukrainu ir pametuši jau vairāk nekā 4,2 miljoni bēgļu, un to skaits turpina pieaugt katru dienu. Krievijas sāktā kara dēļ liela daļa ukraiņu ir spiesti pamest savas mājas, lai atrastu drošu patvērumu, tostarp ārpus valsts. Ukrainas kaimiņvalstis pagaidām savas robežas tur atvērtas un uzņem ikvienu, kurš vēlas nokļūt drošībā. Taču kas notiks brīdī, kad apkārtesošās valstis un savienība kopumā būs izsmēlusi savu kapacitāti un nevarēs uzņemt vairāk bēgļu?

ANO Bēgļu aģentūra katru dienu publicē datus ar Ukrainu pametušo bēgļu skaitu. 5. aprīlī tas sasniedza jau 4 278 789. Ungārija vidēji dienā uzņem vairāk nekā 14 000 jaunu patvēruma meklētāju no Ukrainas. Turklāt Haslunda piebilst, ka vēl aptuveni 6,5 miljonu ukraiņu ir piespiedu kārtā pārvietoti valsts iekšienē.

Vairums bēgļu dodas uz apkārtesošajām valstīm, kas robežojas ar Ukrainu. "Ukrainas pilsoņiem ir iespēja ceļot Eiropas Savienībā bez vīzas," portālam TVNET skaidro Eiropas Komisijas (EK) iekšlietu, migrācijas un iekšējās drošības daļas komunikācijas pārstāve Anita Hipera. Tas nozīmē, ka iekļūšana kaimiņvalstīs, no kurām gandrīz visas ir Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, ukraiņiem ir pietiekami vienkārša.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X