Viena no vadošajiem Krievijas postpadomju ekonomikas reformētājiem Anatolija Čubaisa aiziešana no Krievijas prezidenta īpašā pārstāvja sakariem ar starptautiskajām organizācijām noturīgas attīstības sasniegšanai amata varētu būt daudz nozīmīgāka, nekā varētu sākotnēji šķist. Čubaisa gājiens varētu ieviest zināmu kārtīgu Rietumvalstu stratēģijā, kas mērķē iesaldēt Krievijas oligarhu - “Putina režīma atbalstītāju” aktīvus. Tas varētu radīt arī citus efektus.

Deviņdesmitajos gados Čubaiss Krievijā bija atbildīgs par masu privatizācijas programmu, kas tika īstenota Borisa Jeļcina vadībā. Viņš ir cilvēks, kuram ir labi zināms, kā valsts bagātības tika sadalītas. Čubaiss arī atbalstīja Vladimiru Putinu kā potenciālo Jeļcina pēcteci Krievijas prezidenta amatā. Lai arī Čubaiss visai ilgu laiku ir bijis ārpus Putinam pietuvināto cilvēku loka, viņš ir pietiekami informēts, lai varētu pastāstīt Rietumvalstīm par to, kur meklējama Putina nauda. Ja vien Čubaiss jutīsies pietiekami drošs par to runāt.

Sankcionēt Putina sabiedrotos nav slikta ideja, taču Čubaiss noteikti apzinās, ka šāda sankciju politika rada vairāk dūmu nekā uguns.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X