Pirms divpadsmit gadiem, saskaņā ar ķīniešu kalendāru - iepriekšējā Tīģera gada laikā, Pasaules Dabas fonds un 13 Āzijas valstis noslēdza TX2 vienošanos, kas paredzēja, ka nākamā Tīģera gada laikā brīvdabā dzīvojošo dzīvnieku skaits būs dubultojies, lai samazinātu tīģeru izzušanas risku. Desmit gadus šīs apdraudētās sugas populācija tikai turpināja sarukt. Vai 2022. gadā, kad ir pienācis nākamais Tīģera gads, situācija tomēr ir mainījusies?

Malumedniecība ir vistiešākais drauds tīģeru populācijai. Sākot no ūsām un beidzot ar asti – malumednieki cenšas realizēt katru tīģera daļu nelegālajos tirgos. Turklāt pieprasījums pēc tīģeriem ir visai augsts. Tīģeru kauli un citas ķermeņa daļas tiek izmantotas, lai izgatavotu modernus dabiskos tonikus veselības atgūšanai, savukārt tīģeru ādas Āzijas kultūrā ir statusa simbols, kuras iegādājas bagātnieki, lai izgreznotu savus mājokļus vai arī papildinātu garderobi. Turklāt viena tīģera nogalināšana nenozīmē tikai viena dzīvnieka zudumu. Ja tā ir bijusi mātīte, kuras mazuļi vēl nav kļuvuši patstāvīgi, bojā ies arī mazie tīģerēni, kā arī tiks iznīcināts dzīvnieku vairošanās potenciāls. Ja tiek nogalināts tēviņš, tas rada pastiprinātu konkurenci par bojā gājuša apdzīvoto teritoriju citu tīģeru starpā, kas var radīt savainojumus vai nāvi, viņiem cīnoties.

Viens no pazīstamākajiem un sliktākajiem piemēriem ir Maiks Taisons, kurš ilgu laiku lepojās ar savā savrupmājā dzīvojošiem tīģeriem. Tīģerus Taisons nopirka 1992. gadā, kamēr atradās aiz restēm par apsūdzību izvarošanā. Viens tīģeris cīkstonim izmaksāja 71 000 ASV dolāru un pilnīgi noteikti netika iegūts legālā ceļā. Tīģeru mātīte Kenja, kura esot svērusi 249 kilogramus, bija Taisona mīlule, par kuru lepnais saimnieks esot rūpējies pēc labākās sirdsapziņas – tīģeriene esot dzīvojusi viņa istabā un gulējusi viņa gultā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X