Pēdējo nedēļu laikā arvien aktīvāk Eiropas Savienības līmenī tiek spriests par pilnīgu Krievijas energoresursu importa embargo. Tam pretojas vairākas valstis, un redzamākā no tām ir Vācija. Eiropas lielākajai ekonomikai ir savi iemesli, kādēļ tā "emocionāli vēlētos atbalstīt šo liegumu", taču faktiski tas netiek darīts. Taču - ir izveidojies iekšējs spiediens, kas Vāciju nostāda sarežģītas dilemmas priekšā.

Līdzīgas problēmas pastāv arī citās Eiropas valstīs, tāpēc paredzams, ka runas par pilnīgu atteikšanos no Krievijas gāzes “tūlīt un tagad” varētu arī ievilkties. Pirmkārt, ir vajadzīgs laiks pārkārtoties un otrkārt – neviens pie varas esošajiem nevēlas uzņemties ārkārtīgi augstus sociālos riskus, piemēram, nonākot pie masveida bezdarba.

Tādējādi iezīmējas reālistiskāks scenārijs – tie, kas varēs un būs pārliecināti par savām iespējām iztikt bez Krievijas energoresursiem, to arī izdarīs uzreiz, bet citi vēl pavilks laiku garumā, turpinot iepirkt Krievijas energoresursus. Ar cerību, ka to iegādes apjomi ar laiku tomēr samazināsies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X