Svētku datumi ir allaž bijuši mirkļi, kad valstis izdara kādas darbības ārpolitikā. Vai mums ir pamats gaidīt ar bažām Lieldienas, kad Krievija varētu dotu agresīvāku triecienu Ukrainai, tā mēģinot sašūpot arī kopumā Rietumu sabiedrības morāli? Mārtiņš Vargulis, Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks, raidījumā "Nedēļas fokusā" norāda, ka Krievija ir izmantojusi svētkus, īpaši tos, kurus svin Rietumos, lai testētu NATO vienotību un gatavību.

Ko Putins mēģinās panākt līdz 9. maijam?

“Viennozīmīgi – 9. maijs ir ļoti simbolisks Putina naratīvā, veidā, kā viņš ir būvējis savu stāstījumu. 9. maijs ir ļoti svarīgs. Šobrīd izteiktas uzvaras, ne ģeopolitiskas, ne militāras, nav. To sakot, es tikai varu pastiprināt šo tēzi, ka kontroli pār Luhanskas un Doņeckas reģioniem var sagaidīt. Ir skaidrs, ka plāns gāzt Kijivu ir izgāzies uz šo brīdi. Bet iegūt teritoriju un uzstādīt zināmus nosacījumus, tas varētu notikt,” uzsver Vargulis.

Viņš uzskata, ka Krievija mēģinās sasniegt kādu stratēģisku mērķi, un līdz 9. maijam varētu tikt panākta kaut kāda veida vienošanās. “Proti, ja varētu tikt panākta kāda vienošanās, tad līdz 9. maijam. Ir stāsts par Ukrainas neitralitāti, kur pati Ukraina, Zelenskis, viņa administrācijas cilvēki, apsver iespēju runāt. Ukraina, ar ievērojamu Rietumu palīdzību, ir spējīga stāties pretī Krievijai.”

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X