Lidmašīnas no salmiem un kūtsmēsliem, radio no zariem un atkritumiem, koka šautenes, altāris ar izbalējušu, peļu apgrauztu prinča Filipa II fotogrāfiju. Šie rituālie priekšmeti vajadzīgi, lai no gaisa sāktu krist dieva dāvanas. "Kargo" jeb "kravas kults" ir viena no dīvainākajām ticībām, kādu vien izdomājis cilvēks. Vēl trakāk - 20.gadsimtā.

20.gadsimta sākumā pasauli aptvēra vēl nebijusi globalizācija - uz planētas tikpat kā vairs nebija vietas, kur baltais cilvēks nebūtu spēris kāju. Tomēr Okeānijā - Klusā okeāna salās šādas vietas bija. Dzīvoja, tā sakot, papuasi savu rimto, ikdienišķo dzīvi, mākoņi virs viņu galvām slinki slīdēja pa gaišzilo debesu jumu, reizēm iešķiļot pa zibenim, iedārdinot pērkonu un uzgāžot lietus ūdenskritumu, līdz atkal uzmirdzēja saule, iegaudojās vējš. Viss bija kā pirms simts un tūkstoš gadiem.

Līdz vienu jauku dienu gaisā sāka lidot dzelzs putni, no kuriem izlēca baltādaini cilvēki, bet no putnu vēderiem lejup nolaidās dievišķas lietas - drēbes, konservi, šokolāde, cirvji, āmuri, ieroči, guļammaisi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X