Runājot par Krievijas propagandu, varas iestādes, speciālisti un sabiedrība pirmām kārtām pievērš uzmanību masu informācijas līdzekļiem. Un tas nav pārsteidzoši, jo mediji strādā ne tikai lielai, bet arī pieaugušo auditorijai. Galu galā tieši viņi dodas vēlēt, maksā nodokļus un ietekmē valsts politiku. Tāpēc Kremlim ir svarīgi izveidot lojālu pilsonisko sabiedrību, kas vienmēr atbalstīs režīmu. Propaganda ir viens no svarīgākajiem instrumentiem šajā jautājumā. Tomēr tas nav viegls uzdevums. Pieaugušo ir grūti piespiest ticēt tam, kas viņam ir tāls, jo vērtības un uzskati veidojas bērnībā un pusaudža gados. Protams, Krievijas vadība šo problēmu apzinās, tāpēc, kā jebkurā autoritārā valstī, topošos “patriotus” audzina no skolas sola. Pirmajā no diviem rakstiem aplūkosim, ko bērniem māca Krievijā un kā mainījušies mācību materiāli gadu gaitā.

Pirmsrevolūcijas Krievijā pastāvēja noteikums, ka mācību grāmatās neraksta par pašreizējo valdnieku, bet par iepriekšējo stāsta virspusīgi. Mūsdienās bērniem jāzina ne tikai daži fakti par pašreizējo prezidentu - viņiem par Putinu jāzina tikai labas lietas.

Protams, Krievijas attiecībām ar ASV un Eiropas Savienību arī tika pievērsta uzmanība. Piemēram, Torkunova mācību grāmatā vesela nodaļa ir veltīta jaunajām Krievijas raķešu sistēmām un kodollādiņiem. Kāds tam varētu būt sakars ar Rietumvalstīm? Viss kļūst skaidrs, izlasot secinājumu: “Visi šie mūsdienu ieroču veidi ir padarījuši par bezjēdzīgiem ASV un NATO centienus mainīt militāri stratēģisko paritāti sev par labu.”

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X