Jau pandēmijas un energoresursu cenu kāpuma ietekmē pasaulē auga pārtikas cenas, un jau februāra pirmajā pusē tika prognozēts, ka šis pieaugums tikai turpināsies. Taču 24.februārī Krievijas sāktais karš Ukrainā un tam sekojošās sankcijas vēl piešāva eļļu ugunī, radot bažas par pārtikas pietiekamību pasaulē, it īpaši trūcīgākajās valstīs, kas līdz šim paļāvušās uz pārtikas, īpaši graudu importu. Līdz ar to daudzviet tiek runāts par nepieciešamību palielināt ražošanu un sējumu platības, taču lauksaimnieki uzsver, ka ar gribēšanu vien nepietiek, lai šādu vēlmi īstenotu īsā laikā. Turklāt kaut kā iesēšana negarantē, ka iesētais vispār izaugs. Dažkārt laukam pietiek tikai vienreiz piedzīvot krusu, lai vismaz daļa ražas aizietu bojā. 

Par situāciju graudkopības nozarē Latvijā, potenciālo pārtikas trūkumu pasaulē un paaudžu maiņu Latvijas lauksaimniecībā intervijā portālam TVNET stāsta lauksaimniecības kooperatīva "Latraps" valdes loceklis Edgars Ruža.

- Kā Latvijā šogad pārziemojuši ziemāju sējumi?

- Latvija ir milzīga valsts, no viena gala līdz otram situācija ir ļoti atšķirīga. Jūra gandrīz vai valsti sadala pa vidu, un jūras ietekme mums ir milzīga, laikapstākļi ir bijuši ļoti atšķirīgi. Ja Zemgalē sējumi ir pārziemojuši labi vai pat ļoti labi, tad jau vairāk Latvijas austrumos daudz kur smagi cietuši ir ziemas rapši, līdz ar to būs jāpārsēj. Kā vienmēr, arī meža zvēri un zosis ir izdarījuši savu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X