Stājoties pretim šausmām, ko radījusi Krievijas invāzija Ukrainā, kā arī apzinoties ierobežotās militārās iespējas, kā palīdzēt Ukrainai, Rietumvalstu valdības aktīvi izmantojušas finanšu un ekonomisko ieroču arsenālu. Jā, sankcijas pret vairākām valstīm ir noteiktas arī iepriekš, taču tāda mēroga sankcijas, kā pašlaik noteiktas pret Krieviju, ir noteiktas pirmo reizi.

Šeit jāpiebilst, ka ASV un tās sabiedrotie ir iesaldējuši lielāko daļu Krievijas Centrālās bankas ārvalstu valūtu rezerves, kā arī vairākām Krievijas bankām ir liegta piekļuve SWIFT sistēmai, līdz ar to liedzot šīm bankām veikt starptautiskās transakcijas. Pasaule ir iemācījusies jaunu vārdu - “desviftēšana”, bet finanšu sistēma vairāk nekā agrāk tiek izmantota kā ierocis.

Pagaidām vēl ir pāragri spriest par sankciju ietekmi uz Krieviju, jo īsti nav redzamas pārmaiņas Krievijas un tās kara noziedznieka Vladimira Putina režīmā vai politikā. Tomēr ilgākā termiņā noteikti ietekme uz Krievijas ekonomiku būs milzīga.

Tajā pašā laikā Rietumu sankciju ietekme būs jūtama ne tikai Krievijā un Baltkrievijā, kas ir galvenie sankciju mērķi. Pārējās valstis uzdod jautājumus, vai arī tās var attapties brīdī, kad tās tiks atslēgtas no globālās finanšu sistēmas, ja valdības pārkāps sarkanās līnijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X