Raksts oriģināli publicēts 2021. gada 26. janvārī.

Senā Rīga bija tipiska viduslaiku pilsēta ar saviem tikumiem un arī bargiem likumiem. Sodu izpildītājs pilsētā bija skaidri noteikts - tas ir Rīgas bende! "Patiesībā bende bija ļoti svarīga profesija, viņš bija diezgan varens, jo kā nekā viņa pakļautībā bija vairāki desmiti cilvēku," stāsta Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja eksperte un gide Irēna Strēle. "Jā, tā bija nežēlīga profesija, bet ar to patiešām varēja arī glauni nopelnīt!" Uzzini, kā dzīvojis Rīgas bende!

au kopš 13.gs. bendi iecēla Rīgas rāte, un bendes pienākumos ietilpa izpildīt tiesas piespriestos miesassodus. Sodu sistēma tolaik esot bijusi dikti smalka un detaļās izstrādāta, un, protams, katrs soda mērs arī attiecīgi maksāja konkrētu summu.

"Gribu būt bende un griezt visiem galvas par naudu!... Nekā nebija! Tā bija mantojama profesija. Ja tavs tēvs bija bende, tu arī, visticamāk, kļuvi par bendi, bet, ja esi bendes meita, tavam vīram nāksies pārņemt šo profesiju. Lieki teikt, ka bendes meitām pie precinieka tikt bija liela problēma, tāpēc precējās visbiežāk benžu ģimeņu starpā," stāsta Rīgas pilsētas sertificētā gide Ruta Zimnoha.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X