No 500 miljardiem līdz pat vienam triljonam eiro - tādas ir šā brīža aptuvenās aplēses par nepieciešamo finansējumu Ukrainas atjaunošanai pēc kara. Lai gan Krievijas sāktais karš Ukrainā joprojām noris un nav paredzams, cik ilgi tas turpināsies, dažādi eksperti izsaka prognozes par aptuvenajām izmaksām, lai Ukraina spētu atkal nostāties uz savām kājām.

Minētajā pētījumā īpašs uzsvars likts uz Māršala plānu (ASV pieņemtais palīdzības plāns Eiropas atjaunošanai pēc Otrā pasaules kara), ņemot to kā piemēru, lai skaidrotu, kā palīdzībai vajadzētu izskatīties tagad un ko mācīties no pagātnes kļūdām. Tāpat pētnieki norāda, ka Māršala plāns paredzēja ASV sniegt Eiropai palīdzību 12,5 miljardu ASV dolāru apmērā, kas mūsdienās būtu pielīdzināmi 450 miljardiem dolāru. Tātad gandrīz tāda pati summa kā pašlaik aprēķinātais minimums.

Viena no galvenajām problēmām, kas saistīta ar ārvalstu kapitāla ieplūšanu, kā arī grantu piešķiršanu Ukrainai ir korupcija. Saskaņā ar Transparency International apkopoto informāciju, kopš 2010. gada Ukrainai izdevies pakāpties Korupcijas uztveres indeksā, tomēr 2021.gadā tā ierindojās 122. vietā no 180. Tas ir ne tikai zemākais rādītājs Eiropas Savienībā, bet visā kontinentā, pat salīdzinot ar Balkāniem un Turciju. Zemāks rādītājs ir tikai Ukrainas kaimiņvalstij - Krievijai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X