Krievijas iebrukums Ukrainā spēcīgi saviļņojis drošības un ārpolitikas stratēģijas visā pasaulē, veicinot kā senu diplomātisko attiecību sašķobīšanos, tā jaunu alianšu nostiprināšanos. Vairāk nekā 70 gadus Japāna iestājusies par mieru, izvairoties no iesaistīšanās karos vai apbruņošanās plašāk par pamata pašaizsardzības vajadzībām. Taču, līdzīgi kā Vācija, arī Japāna šajā pavasarī spērusi vēsturiskus soļus pretī militāro izmaksu palielināšanai un ciešāku attiecību uzturēšanai gan ar NATO, gan Eiropas Savienību.

Vēl pirms mazliet vairāk nekā diviem mēnešiem pat vidēji labi izglītotam japānim būtu jāpapūlas, lai atrastu Ukrainu kartē. Taču pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Japānas valdības stingrā retorika un brīdinājumi par apdraudējumu visas pasaules kārtībai strauji padarīja Ukrainu par nozīmīgu ikdienas un ārpolitikas diskusiju objektu. Tagad Japānas pilis, tempļi, valdības ēkas un citi nozīmīgi objekti rotājas Ukrainas karoga krāsās, un japāņu jaunieši pulcējas, lai protestētu pret Krievijas pastrādātajām zvērībām.

Japāna jau bija pirmā Āzijas valsts, kas oficiāli demonstrēja atbalstu Ukrainas demokrātijai, izdarot spiedienu uz Krieviju. Taču marta beigās Ukrainas prezidents

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X