Eiropā ir vairākas valsts, kas ievēro neitralitātes politiku jeb nepiedalīšanos un neiejaukšanos citu valstu konfliktos, cenšoties saglabāt miermīlīgas attiecības ar šīm valstīm. Šādas valstis ir, piemēram, Šveice, Somija un Zviedrija. Tomēr Krievijas uzbrukums Ukrainai licis vairākām neitrālām valstīm pārskatīt savu nostāju.

Atteikšanās no neitralitātes politikas visspilgtāk redzama Somijā un Zviedrijā - reaģējot uz Krievijas iebrukumu Ukrainā abas valstis tagad gatavojas iesniegt pieteikumus dalībai NATO. Krievijas radīto draudu kontekstā savu neitralitātes un militāro politiku pārskata arī citas Eiropas valstis, vēsta Vācijas medijs DW.

Zviedrija un Somija klauvē pie NATO durvīm

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā gan Zviedrijā, gan Somijā ievērojami pieaudzis sabiedrības atbalsts dalībai NATO.

Lai arī Zviedrijas neitralitāte nav nostiprināta valsts konstitūcijā, Zviedrija nav bijusi iesaistīta nevienā bruņotā konfliktā jau kopš 19.gadsimta. Kopš iestāšanās Eiropas Savienības 1995.gadā Zviedrija sevi dēvē par valsti, kas neiesaistās militāros blokos. Tomēr Zviedrijas armija piedalās NATO militārajās mācībās. Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā Zviedrija savu nostāju demonstrējusi ļoti skaidri - piegādājot Ukrainai ieročus.

CopyLinkedIn Draugiem X