Karš Ukrainā kardināli maina Latvijas iedzīvotāju dzīvi. Uz kara fona problēmas, kas saistītas ar kovidu (kas nekur nav pazudušas), liekas pilnībā bezjēdzīgas. Bez liela cenu pieauguma un enerģijas krīzes, Eiropā varētu nonākt neskaitāmi bēgļi no Ziemeļāfrikas un Tuvajiem Austrumiem, kas cieš badu. Kā dzīvot tālāk? Tiešsaistes žurnāls Klik ar ekspertiem skaidroja situāciju. 

Kara Ukrainā dēļ ir sarautas vairākas desmitgades veidotās tirdzniecības saites ar Krieviju, Baltkrieviju un Ukrainu, kas ļoti sāpīgi ir jūtams arī Latvijas ekonomikā. Krievija ir viens no Top-5 Latvijas tirdzniecības partneriem, jo pērn uz Krieviju tika eksportētas preces 1,2 miljardu eiro vērtībā, bet importētas - 1,8 miljardu eiro apjomā. No kaimiņvalsts tika ievesti energonesēji, metāli, koksne, rūpniecības un sadzīves ķīmija.

Foto: Ekonomikas ministrija

Ukrainas un Baltkrievijas daļa Latvijas tirdzniecības jomā izskatā ne tik nozīmīgs, taču arī tas mērāms simtos miljonu eiro. No Baltkrievijas tika importēta meža un koksnes rūpniecības produkcija, naftas produkti, naftas ķīmija, metāla izstrādājumi, būvmateriāli, tekstils, apavi un kosmētika. No Ukrainas importēti metāli un to izstrādājumi, pārtikas preces, tekstils, kosmētika. Tagad pret Krieviju un Baltkrieviju ir noteiktas sankcijas, bet Ukrainā ir karš, kā dēļ daudzas rūpnīcas ir slēgtas (vai nopostītas), līdz ar to ir problēmas ar loģistiku un preču izplatīšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X