Ir svarīgi panākt, lai neesam atkarīgi no nedraudzīgām trešajām valstīm

Māris Kūrēns
, TVNET Financenet | KLIK Bizness žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Atjaunīgajiem energoresursiem ir liels potenciāls, kas pašlaik vēl netiek pietiekami izmantots. Laikā, kad pret Krieviju tiek noteiktas sankcijas un Eiropa atsakās no Krievijas enerģijas, vēja enerģija varētu būt viens no nākotnes Eiropas enerģētikas tirgus svarīgākajiem stūrakmeņiem. Vairāk par to intervijā portālam TVNET pastāstīja Eiropas vēja enerģijas asociācijas “WindEurope” vadītājs Džails Diksons.

- Vēja ģeneratoru daļas – tās lielākoties tiek importētas no ārvalstīm (it īpaši Ķīnas) vai arī šeit, Eiropā notiek kāda šo detaļu ražošana?

- No vienas puses, mēs esam pašpietiekami. Lielākā daļa vēja turbīnu, kas pašlaik darbojas Eiropā, ir arī būvētas šeit, uz vietas. Tomēr tajās nereti ir komponentes, kas ir importētas no ārvalstīm, it īpaši Ķīnas. Vēja ģeneratoru propelleru sastāvā ir stikla šķiedra, tāpat ir arī citas komponentes. Daļa no tām ir pieejama tepat Eiropā, bet daļu nākas importēt. Dažās vēja turbīnās ir arī magnēti, kas importēti no Ķīnas. Eiropas Savienībai ir jānodrošina tā, lai šīs komponentes, ko mēs importējam no ārpus Eiropas, tiktu ražotas Eiropas Savienībā, līdz ar to mēs būtu patiesi pašpietiekami.

Tāpēc arī ir svarīgi, lai mēs nebūtu atkarīgi no trešajām valstīm, kas var būt arī nedraudzīgas pret mums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu